PB milå: kvalitetsløpet på Randaberg for nær 1700 påmeldte

Oppdatert: for 6 døgn siden

Pangsuksess for Grødem Runners i PB Milå's 3.utgave. Den nydelige 10km rundløypa viser seg være blant regionens absolutt raskeste.

Også 5km falt i smak med nesten like mange fullførende kvinner og menn.

Daniel Albicht fra Skjalg har nettopp avgjort en tett duell om beste tid i klasse 45-49 år med nr 1068 Lars Stangeland fra Veidekke BIL. Bak følger en enda tettere duell mellom tre løpere som slåss om å bli Haugesunds beste løper bak HILs Kristine Dommersnes som tok en klar seier i kvinneklassen med tiden 33.57.

Nr 865 Niklas Rasmussen fikk tiden 34.40, mens brødrene Fredrik og Sander A Delikås endte på hhv 34.39 og 34.40. Fredrik best på 20. plass, et stykke bak egne forhåndstips oversendt A-medias TV sending v/John Hauge 5.og 6. plass. Disse bygget imidlertid på tid/plassering oppnådd i Sentrumsløpet Haugesund i april hhv 32.43 på Fredrik og 32.44 på Sander.

Fra vårt ståsted på steingjerdet foran Randaberg Kirke kom alle løperne aldeles utmerket ut fra start. Og vi mener alle. Vi tok 20 bilder fra første til siste løper ut fra start og dem som evt klager på mangelfull fremdriftsmulighet har ikke skjønt hva de er med på. Dette er av typen dem som tror langdistanseløp blir avgjort i første sving.

Ellers ser vi samme trend i start PBmilå som er gjenganger i de fleste distanseløp at jo yngre man er jo hissigere er man på å komme først ut. Bildet viser rolig avbalansert start fra løpets to beste lørdag Kiruhura Emmanauel Ntagunga, Sandnes IL og Einar Kalland-Olsen, Gjesdal IL/Aker Solutions begge i andre rekke.

Blant nesten 1700 påmeldte jammen ikke lett å plukke forhåndsfavoritter og dagens 3.mann i mål Reidar Austrheim fra Jølster IL var for oss en ukjent løper.

Fra start var det først Martin Ukkelberg Sløgedal fra Kristiansand som tok sjansen på å holde følge med den suverene vinner "Emmanuel" fra Sandnes før han la seg til i 4-manns gruppa hvor Bjørnar Ustad Kristensen tok drajobben nærmest fra start til mål.

Einar Kalland-Olsen syntes fra TV bildene å være den som fikk billigst reise og kunne spurte fra de siste hundre metere mot mål til 31.53 hele 43 sekunder raskere enn i samme løp i fjor.

Imponerende 3. plass til Reidar Austrheim 31.58 som spurtbeseiret Martin Sløgedal med ett fattig sekund. Austrheim besøkte Rogaland også i 2022 da han med tiden 1.13.15 løp inn til 2. plass i Sandnesløpets halvmaraton også den gang foran Bjørnar Ustad Kristensen 1.15.16

Kiruhura Emmanuel Ntagunga helt suveren seier på sterk tid 30.08 faktisk 8 sek bedre enn hans løp i Drammen 10k i april

To smilende jenter i ferd med å finne tilbake til solid høstform. Kristine Lande Dommersnes fra HIL inn til solide 33.57 og ser frem til å løpe Djupadalten på hjemmebane i Haugesund.

Uten at vi vet vil vi anta at Gular jenta Adele Norheim Henriksen på 2.plass med 34.46 løper Hytteplanmila samme lørdag den 19.oktober.

Det oste av kvalitet også på 5km feltet som startet kl 1030.

Lars-Olav Måkestad Apold (32) Gular var 46 sek bak pers på 5000m og 39 sek bak årsbeste da han med tiden 15.37 vant 1.utgaven av PB milås 5km.

En 16-mannsgruppe inkl. Mathea Lægran og Christina Toogood gikk i tet fra start med 3 HIL jenter i klasse 12-13 år tett bak

3 ungjenter fra Haugesund IL sørget sammen med Susanne Wigene med EM sølv på 10.000 og Kristine Lande Dommersnes for at HIL sammen med Sandnes toppet vår uoffisielle topp 6 klubbstatistikk med 5 plasseringer blant topp 6.

Spirit på tredjeplass med 4 topp 6 plasseringer mens Gular og Skjalg endte med 3 topp 6.

Idar og Alexander fra Grødem Runners er imidlertid i særklasse lørdagens vinnere. Utrolig hva disse to karene sammen med "hele Randaberg" har fått til med 700 økning i deltakelse og hvor det oser av profesjonalitet i alt de foretar seg.

Grødem Runners med hele 119 påmeldte hvorav 112 startet gjør klubben til ikke bare størst men med en andel på opp mot 1/3 del av samtlige deltakere Barneløpet medregnet. Vår gjennomgang av EQ timings resultatlister viser totalt 269 fullført på 5km og 1014 fullførende på 10km dvs 1283 deltakere i mål. Meget imponerende etter bare 3 år som arrangør !

Gledelig også at så mange helt unge løp så langt som 5km med eller uten foreldre. Hele 48 fullførende 10-11 år og 24 fullførende 12-13 åringer. Med i tillegg 300 som løp Barneløpet vil vi si at alt synes være i orden med rekrutteringen

Vi kunne ikke se det fra vårt ståsted i blomsterbedet men mulig det ble litt trangt å komme gjennom tunellen for deler av 5km feltet?

Idet det går lett oppover like etter Randaberg Arena gjør Lars-Olav Måkestad Apold et rykk og får ristet av seg Sandnes ILs Alexander Skurve. Her med 5-600m igjen av løpet drar han virkelig på og opparbeider seg forspranget som gav ham seier med 9 sek margin.

Sondre Nedrebø fra Randaberg har seneste to år representet Spirit friidrettsklubb og løp 11. etappe på laget som ifjor vant juniorklassen i Holmenkollstafetten

Med startnummer 1786 stormet Spirits Oslo student Sondre Nedrebø i mål på 5.plass og tid 16.50 og ble Spirit 3. beste med Thomas Asgautsen 16.02 og Jack Snell 16.34 foran seg. Ved siden ses Sean David Monaghan på 7.plass med 17.16. Dette er Spiritløperen som vant årets Mandal Maraton på 2.44.22 men som fortsatt sliter med å få bytta bort sin tidligere klubb SK Vidar under påmelding til løp.

16 år gamle Alfred Lauvsnes Hovdet har gjennomført en fin førstesesong friidrett i IL Skjalg. Han startet sin første konkurranse med å vinne 5km på Hoka Solastranden halvmaraton med 19.40 og var over 2 min foran neste løper i klasse 16-17 år.

Lørdag idet sesongen avsluttes løp han 5km på 17.12 og havnet på 6.plass totalt blant alle skarpskodde bane og gateløpere. Med tiden 9.23.72 tok han 14.plass på 3000m i UM G-16 og er med dette nestbeste herreløper i Skjalg sesongen 2024.

Videre med 2.11.22 er han klubbens beste G-16 i år på 800m.

Mathea Lægran del av IL Skjalgs super generasjon J-17 har også hatt en glimrende sesong. Startet innendørssesongen med å løpe 1500m persen ned med 15 sek til 4.35.72. Utendørs løp hun 3000m persen fra 2022 ned med nær minuttet til 9.32.96 da hun tok 4.plass i jr NM i Bodø og hvor hun 4 uker etter tok sølv i UM J-17 på Bislett. Så kanskje sesongens beste løp da hun 4.september vant Mosvannsløpet på ny løyperekord 9.42.

Kjærkomment kr 3.000 i studentpenger til Mathea Lægran som vinner av PB milå's 5km på tiden 17.21. Christina Toogood, Sandnes IL 17.32 mens unge Linea Helgevold Fjelldalselv fra HIL ble nr 3 med tiden 18.15.

Voksne premier og voksne premiesjekker hvor arrangør også får profilert egen samt løpets logo samt at også noen av løpets sponsorer gis profilering.

Thomas Førland Asgautsen løp i sitt forrige liv som menn senior "Rekordløpet Gardermoen" i 2021 på 14.58, en tid Kondis har justert til 15.00 for manglende 12m løypa viste seg å være for kort. Tiden oppnådde han sesongen etter han fikk opp 31.06 på 10km i godkjent løype "Perseløpet 9" og hvor hans helt offisielle 5km pers 15.10 også skriver seg fra.

I sitt nye liv som veteranløper topper Thomas Spirit statistikken med 15.55 fra Forusløpet som da viste seg - tross en god del vind - å være kun 7 sek raskere enn hans 16.02 løp på Randaberg. Henning Tjøstheim som ikke deltok på Randaberg holder 2.plass i kl. 35-39 år med 16.04 også dette fra årets utgave av Forusløpet.

Også Sara Aarseth i Spirit oransje midt på bildet leverer i sitt nye liv som ung veteranløper. Med tiden 37.43 inntok hun 7. plass totalt i kvinneklassen kun 40 sek bak årets gull og sølv vinner under veteran EM i Gøteborg Christina Toogood, Sandnes IL.

På årets Spirit statistikk 10km har hun kun ungjentene Maria Wiig 35.50, Helena Hope 36.24, Silje Torsvik 37.18 og Anne Braut 37.20 foran seg.

Kristine Lande Dommersnes inn til seier i kvinneklassen i ensom majestet på 33.57, tiden er 28 sek bak hennes egen løyperekord satt i fjor.

Bak Kristine Dommersnes på 10.plass og Marius Ruth på 11.plass ble det kjempet durabelig om plassene fra 12-15.

Knut Ragnar Slettebø, Stavanger på 12.plass med 34.13, Jan Erik Wergeland, Sandnes IL på 13.plass 34.14, på samme tid Spirits beste på 10km Kristian Seljeskog på 14.plass og på 15. plass Ørjan Hviding, Spirit 34.21.

Ørjan Hviding 34.21 og Håvard Langeland Mæle 34.25 i farta mot sub 34 den 19.oktober i Hytteplanmila. Ellers stiller Spirit med et større team med bl.a. Abdalla Targan Yousif som går for en tid på 29 tallet

Vi vet at gjennomsnittstiden på internasjonale maratonløp ligger på i underkant 4,25 timer. Hva gjennomsnittstiden på 10km i PB milå var i år vet vi ikke men søskenparet Lillian og Kjell Ove Nordbø løper tilsynelatende likt over mål på 46.47 og 46.45 antakelig langt foran løpets gjennomsnittstid.

START BARNELØPET

Starten i Barneløpet gikk tilstrekkelig antall minutter etter avtalt tid til at samtlige deltakere fikk føling med at Himmelens sluser åpnet seg

Men pytt pytt det gikk unna folle-folle fart...

Det regnet så kolossalt at vi ikke fikk med oss om alle kom seg til mål. Vi var feige og søkte ly under telt og klaget ikke i det hele tatt....